We kijken terug op een heel goede werkweek. Een groep van 20 vrijwilligers (waaronder meerdere Noordermannen) zijn in de afgelopen herfstvakantie (voor de 2e keer) aan de slag gegaan in het Armeense dorp Hartagyugh. Door een hoge mate van bereidwilligheid zijn bij 8 woningen de daken vervangen. Daarnaast is 1 huisje geheel van een nieuwe buitenkant voorzien: bij deze woning zijn ook de gevels geïsoleerd en vernieuwd.

De mensen in dit dorp zijn arm. De huizen verkeren in slechte staat. De aardbeving in 1988 heeft veel huizen beschadigd: deze zijn sindsdien nog nauwelijks hersteld. De daken van de huizen zijn veelal lek: de oude golfplaten vertonen gaten en scheuren. De mensen hebben niet de middelen om deze te vervangen. Kozijnen zijn slecht en her en der is het glas kapot: de woningen tochten en zijn hierdoor moeilijk warm te krijgen.

Net als in 2019 zijn er ook in deze herfstvakantie vrijwilligers uit Noord-Nederland naar het dorp gegaan om een aantal huizen te verbeteren. De gestelde doelen zijn behaald: er zijn 8 slechte daken vervangen en 1 huisje is geheel aangepakt.

Een lokaal bedrijf heeft vanuit “Daken voor Armenië” opdracht gegeven de kozijnen in de gevels te vervangen door kunststof kozijnen met dubbele beglazing.

‘Het meest wrede is wanneer armoede de routine en levensstijl van een persoon wordt. Wanneer een persoon de ambitie voor een goede toekomst verliest en niets doet om zijn levensstijl te veranderen’.

Omzien naar elkaar en hulp bieden kan een doorbraak geven in deze routine. Uitzichtloosheid kan vervangen worden door hoop en perspectief.

‘We hebben heel lieve en dankbare mensen ontmoet’, zegt 1 van de deelnemers. ‘Het is hartverwarmend om te merken hoe dankbaar de mensen zijn waar we aan de slag zijn geweest. Het was een week van stevig doorwerken, maar daarvoor kwamen we hier ook. Het is mooi om te zien dat we de mensen niet alleen een lekvrij dak verzorgen maar ook aandacht, erkenning en hoop mogen geven. Wat ben ik blij dat ik zo de armen uit de mouwen heb kunnen steken en heb mogen meehelpen’.

Van René van der Wal, een andere deelnemer, hebben we een reisverslag gekregen: hierin vertelt René op een mooie en persoonlijke manier hoe hij de reis en het werk ervaren heeft. Lees het reisverhaal van René

Het werk in Hartagyugh-Armenië (Daken voor Armenië) is nu onderdeel geworden van Noordermannen – Unite in Christ. Het geven van je tijd, je inzet en je aandacht voor de mensen in Hartagyugh past heel goed binnen het thema van de Noordermannen: “geef wat je hebt” 

We willen alle sponsoren en alle mensen die op de een of andere wijze hebben gegeven (bijgedragen) hartelijk bedanken voor hun steun en gebed. Er was een warme deken van zegen aanwezig gedurende de week. Er zijn geen ongelukken gebeurd en ook is de reis goed verlopen. We danken onze Koning voor dit alles.

Hieronder nog een aantal foto’s van de werkreis. We hopen volgend jaar weer naar dit dorp te gaan en dan weer een aantal daken aan te pakken. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn, dan kun je een email sturen naar info@uniteinchrist.nl Dan kunnen we je te zijner tijd op de hoogte houden van ontwikkelingen.

Voor een uitgebreid reisverslag lees hier